2016. nov 03.

Vigyázat! Az társkereső nyomokban valós profilt is tartalmaz!

írta: Nehet
Vigyázat! Az társkereső nyomokban valós profilt is tartalmaz!

Semmi sincs ingyen... szó szerint, a SEMMI sem.

Aki felnézett már egy internetes társkeresőre, láthatja azt, hogy mindegyik arra hivatkozik, hogy náluk milyen sok párkereső van, és hogy a sikerarány nagyon magas. Utóbbit csak nagyon naivak hiszik el, mert gyakorlatilag egy üzemeltetők által kitalált, minden alapot nélkülöző számról van szó. A párkeresők számánál viszont más a helyzet, ott a valós számokat nem olyan könnyű belőni, de annyit rögtön elárulhatok, hogy a valóság az jóval lejjebb van ahhoz képest amit írnak.

Ahogy már írtam vala, a társkereső oldalak nagy számban tartalmaznak az üzemeltetők által létrehozott kamu társkereső profilokat, de van ott szép számmal valós is! "Apró" probléma azzal a temérdek valós társkeresővel, hogy már jó ideje nem léptek be, akár évek óta, röviden inaktívak. Ez a kör teszi ki a társkeresőkön hirdetett létszám elsöprő többségét, és ezeket a profilokat nem is törlik soha, hiszen az üzemeltető érdeke az, hogy jobbnak tűnjön minden mint ami. Ráadásul sok oldalon még az utolsó belépési idők alapján sem lehet szűrni, így lehetetlenné téve, hogy különválassza az igazi párkereső az aktív, és az elhagyott profilokat, de ha lehet, akkor azért is fizetni kell.

Sajnos nem csak az oldalak üzemeltetői gyártják a "szemetet", de sok olyan ember is van, aki trollkodik, vagy egy még sötétebb és érthetetlenebb motivációja van, és úgy hoz létre kamuprofilt, hogy semmi köze nincs az üzemeltetéshez, így érdeke sem fűződik hozzá.

Én a feltűnően profi, és jól sikerült képeket kapásból visszakeresem egy képkeresővel ("reverse image search"), ami a megadott kép link, vagy feltöltött kép alapján keres arra, hogy az a kép hol fordul elő az interneten. Ilyenje van a Google-nek is, meg sok más cégnek is, nem egy nagy ördöngösség a használata. Persze erre a trükkre már a társkeresők üzemeltetői is rájöttek, és módosították az oldalukon, hogy a kép linkjét ne legyen olyan egyszerű kinyerni. Viszont a "print screen" billentyű ellen nem tudnak védekezni.

A kép linkjének kinyerése a védelem nélküli oldalakon: jobbklikk a képen, és az akkor megjelenő használt böngészőtől függő feliratú menüpontra való kattintással ( pl "kép címének másolása"/"copy image address" ) már a vágólapon is a van a kiválaszott kép linkje.

Ha van védelem az oldalon, a billentyűzet "Print Screen" feliratú gomjával vágólapra másolhatjuk a képernyő képét, majd kedvenc képszerkesztőnket megnyitva, beillesztjük (Ctrl-V) a vágólap tartalmát, és levágjuk a sallangot, hogy csak a keresendő dolog maradjon meg, majd ezt elmentjük egy jpg fájlba.

Ha megvan a kép linkje, vagy elmentve a kép, akkor már csak meg kell nyitni mondjuk az http://images.google.com címet, és a keresősávban látható kis fényképező ikonra kattintva bemásolni az előbb kinyert linket, vagy kiválasztani, és feltölteni a megvágott képet, és már ott is lesznek a találatok, hogy hol szerepelt már az a kép, vagy jobb esetben az, hogy nincs találat. Népszerű, és jól használható képkereső még a https://www.tineye.com/

gugli.jpg

Szóval a képek visszakeresésével a pesszimistán elvárt eredmények beigazolódtak, és sok társkereső profilképein egy pornószínész(nő), modell, vagy kevéssé ismert színész köszön vissza, de vannak olyan "észlények" akik olyan kamuképet választanak, amit még képkeresés nélkül is, a "celeb" világban kevésbé járatos ember is kapásból felismer.Ezek a profilok soha nincsenek moderálva még akkor sem ha jelentik a felhasználók, hiszen a moderáció csak az intim testrészekre, reklámokra, és hasonlókra vonatkozik.

Az üzemeltető által létrehozott kamutárskeresők is gyakran megtalálhatóak a fent leírt módon a képkereséssel, de mivel nem túl okos emberek üzemeltetik ezeket az oldalakat, ezért gyakran úgy is ki lehet szúrni a kamuprofilokat, hogy a regisztrációs időpontja nagyon sok profilnak nagyon hasonló, sőt az is előfordul, hogy másodpercre pontosan egyezik. Na hát ez nem egy nyitáskori rohamot jelent, hanem azt, hogy az üzemeltető még egy scriptet sem tud lefuttatni ami véletlenszerű regisztrációs időpontokat kreál...

Sokan szokták még azt mondani, hogy: "az a pár ezer forint egy hónapra az mit számít, ha valaki párt akar találni ennyit minimum befizethet". Na de miért is kéne fizetni? A nem törölt, évek óta elhagyott regisztrációkért, az elmaradó moderációért, a sok kamuprofilért? És ezeket leszámítva is miért kéne fizetni, ha az oldal tele van reklámokkal, amik bőven fedezik az üzemeltetés egyébként is csekély költségeit?

A tapasztalatok szomorúak, pár hete egy fórumon egy hozzászóló azt említette, hogy egy átlagos társkereső oldalon a profilok 90%-át kamu, és elhagyott profilok teszik ki, és mindössze 10% valós. Ezzel sajnos egyet kell értenem, én is hasonló arányokat tapasztalok, és hasonlóakat hallok szinte mindenkitől, de a 10% valós felhasználóval is vannak gondok, de erről egy másik alkalommal...

Kis érdekesség az Ashley Madison félrelépős párkereső oldalról, amit meghackeltek, kiderült az ellopott adatbázisnak köszönhetően, hogy a női profilok 95% kamu volt... http://gizmodo.com/almost-none-of-the-women-in-the-ashley-madison-database-1725558944 Szóval ez nem magyar szokás, külföldi társkeresőkön sem lesz másképp semmi...

Szólj hozzá

kamu tipp társkeresés társkereső átverés párkeresés