2016. nov 01.

Az internetes társkeresés valósága

írta: Nehet
Az internetes társkeresés valósága

Nem minden az aminek látszik

Immár 2 éve kisebb-nagyobb megszakításokkal böngészem, és néha ki is próbálom az internetes társkeresőket. Ez alatt az idő alatt olyan dolgokat láttam, hallottam amit ha nem a saját szememmel láttam volna, nehezen hittem volna el. Röviden összefoglalhatnám egy Bëlga számból való szövegrészlettel "Freud ezt látná könyvet írna", szóval tanulságos volt. De a freudi dolgokról később. Most a vadkapitalizmus a téma...

Az internetes társkeresők manapság az internet alapszolgáltatássá válásával nagy népszerűségnek örvendenek, habár tapasztalataim szerint még mindig "égő"-nek számít ha valaki ilyenen keresi a párját, hiszen mások bénának, szánalomra méltónak bélyegzik azokat, akiknek élőben nem jön össze.
Ez hiba, ugyan is fel kéne fogni azt, hogy nem mindenki olyan személyiség, hogy bulikba járkáljon, és nem mindenki képes lazán letámadni minden szóba jöhető hölgyet/pasit, és elutasítás után a következőre lépni, na meg nem is vagyunk egyformák.

Égető probléma a népszerűség növekedésével, hogy egyre több társkereső oldal jelenik meg, melyek kőkeményen a profitra mennek, tehát szinte csak a regisztráció van ingyen, gyakran már azért is fizetni kell, hogy körülnézzünk a társkeresők között, ráadásul a sok oldal között egyszerűen elaprózódik a keresgélő tömeg. Azonban ezek még csak a jéghegy csúcsát jelentik, mert sokkal rosszabb dolgok is vannak a látómező alatt.
Mint már említettem, a párkereső oldalak üzemeltetői nagyon rákaptak az anyagi haszonszerzésre, és ezt rendkívül pofátlan módszerekkel próbálják feltuningolni.
Az egyik ilyen módszer, a kamutárskeresők létrehozása, ami annyit jelent, hogy az oldal üzemeltetői beszereznek egy rakás képet igencsak vonzó emberekről, és ezek köré alkotnak egy társkereső profilt, ami csaliként szolgál a gyanútlan egyedülállóknak. Ezekből a kreált profilokból gyakran még egy kezdőcsomagot is kialakítanak, melyet más induló társkereső üzemeltetőknek jó pénzért tovább árusítanak, vagy éppen a saját, más "márkanév" alatt létrehozott klónoldalukon használnak fel.


Bizony egy társkereső üzemeltetőnek gyakran több oldala is van, csak a neve más, és picit átdolgozzák a felület designját, hogy ne legyen annyira feltűnő a dolog. Így egy társkereső több oldalukra is regisztrálhat, és fizethet, ami még több pénzt hoz. Magyarországon van olyan internetes társkeresőt üzemeltető cég, aminek akár 5 darab különböző nevű oldala is van!

Tipp, hogy keressétek meg az egy csoporthoz tartozó oldalakat: elég feltűnő az, hogy több oldal előfizetési árai forintra pontosan egyeznek, főleg akkor ha nem is "kerek" számokról van szó, na meg az előfizetés által nyújtott lehetőségek is is pontosan egyeznek, ugyan azok a kondíciók.
Emellett a design-ra is jó figyelni, sok oldal feltűnően ugyanúgy van felépítve, ugyan úgy működik, csak az oldal címe, pár grafika, és a stíluselrendezés (CSS) különbözik. Ez azért van, mert az oldal "motorja" az ugyan az, csak a konfiguráció más egy picit... na vajon miért?

Az ügyesebb szélhámosok még tetszésnyilvánító automatikát is építenek a weboldalukba, ami viszonozza a valós társkeresők tetszésnyilvánításait, így megerősítve bennük a reményt, és rávéve őket az előfizetésre, hogy kapcsolatba léphessenek a vonzó ál-profillal. Ahogy fejlődik a technika, az ilyen robotok nem csak tetszést képesek nyilvánítani, hanem gyakran már egyszerű válaszokat is tudnak adni, még valószerűbbnek feltüntetve a "mesefigurákat". Sőt, az oldalak üzemeltetői gyakran igazi embereket is felvesznek, akik a kreált hamis profilok mögött megbújva eljátsszák a társkeresőt, folyamatos csengetésre bírva így a pénztárgépet.


Ennek tanulsága az, hogy nem mind arany ami fénylik. Nem árt kicsit a dolgok mögé nézni, felismerni a társkereső oldalak működése, árai, és felépítése közötti erős hasonlóságokat. Na meg a társkereső profilok nézegetésénél is érdemes észben tartani, hogy van ami "túl szép hogy igaz legyen"...

folyt köv...

Szólj hozzá

pénz társkeresés társkereső átverés kapitalizmus párkeresés